Nieuwsbrief Houtrak mei 2021

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen, bekijk dan de online versie


Van het Bestuur

 • Helaas mag ons terras nog niet open. De gemeente heeft deze week de verenigingen in de Haarlemmermeer het volgende laten weten: “En zijn commerciële uitbaters op een sportpark nou wel of niet bevoegd om de terrassen open te stellen? Ook deze lijn is binnen onze veiligheidsregio nu helder: de horeca op sportparken mogen geen terrassen openen. Ook niet de uitbaters met een commerciële vergunning”. Laten we hopen dat de ontwikkelingen snel zo positief zijn dat er meer versoepelingen worden doorgevoerd!
 • Zoals u waarschijnlijk weet is de horeca sinds 1 januari 2020 verpacht aan Ruud Baetens en Frank van Wamelen. Helaas is Frank per 1 mei gestopt; Ruud zal nu de horeca alleen pachten, waarin wij alle vertrouwen hebben.
 • Het introducé-tarief is per 1 mei verhoogd naar € 40,-- voor 18 holes. Hiermee zijn we meer in lijn met veel vergelijkbare banen.
 • Ons gehele complex zal dinsdag 4 mei, Dodenherdenking, vanaf 19.00 uur gesloten zijn.
 • In deze nieuwsbrief leest u dat de WeCo voorzichtig weer wat wedstrijden aan het plannen is, uiteraard geheel binnen de regels. Het zou wel erg fijn zijn als deze ook door kunnen gaan!


mei 2021

 • Don. 13 mei Time4Golf Houtrak/Halfwegbeker 2
 • Zat. 30 mei Claes van Kietenbeker

Nieuws over de wedstrijden

Zomeravondcompetities erg populair!
De zomeravondcompetities zijn 19 april weer van start gegaan en daar is heel erg veel belangstelling voor. Op de maandag, dinsdag en woensdag en voor de jeugd op vrijdag wordt weer lekker gespeeld. Inschrijven kan via e-golf. Meer informatie over de zomeravondcompetities vind je hier.
 
Herendag/Damesdag 
Voor de dames- en de herendag worden weer wedstrijdvormen georganiseerd. In de maand mei staan maandbekers op het programma. Kijk in e-golf welke wedstrijdvormen men gaat spelen.

Overige wedstrijden
Voor de maanden mei en juni staan de wedstrijden uiteraard op de website vermeld, en hier worden ze kort even genoemd:

Donderdag 13 mei 2021: Time4Golf Houtrak/Halfwegbeker 2
Normaliter wordt op Hemelvaartsdag de Aspergecup gespeeld, maar deze wedstrijd, die ook een gezelligheidskarakter heeft, zal helaas geen doorgang vinden. Daarvoor in de plaats spelen we de tweede maandbeker op deze datum. In welke beker je het beste kunt spelen vind je hier. Inschrijven (direct in flight) is al mogelijk via e-golf.

Zondag 30 mei 2021: Claes van Kietenbeker 
Deze jaarlijks terugkerende wedstrijd is een qualifying stableford wedstrijd over 18 holes en er wordt gestreden om de Claes van Kietenbeker. Wie wil zijn naam nu niet daarop hebben staan? Inschrijving mogelijk vanaf maandag 3 mei a.s. Hopelijk kunnen we dan een fysieke prijsuitreiking doen; fingers crossed!
 
Zaterdag 5 juni 2021: Time4Golf Houtrak/Halfwegbeker 3 
Derde wedstrijd van onze maandbeker - Inschrijving zal niet meer direct in flight mogelijk zijn (als versoepelingen meevallen), de wedstrijdleiding zal de flightindeling maken. Zo leer je wellicht ook nieuwe mensen kennen! Inschrijving is mogelijk vanaf 5 mei.

Zaterdag 19 juni 2021: Lustrumwedstrijd Houtrak 25 jaar 
Op deze dag zullen we met elkaar vieren dat Houtrak 25 jaar bestaat. Het wordt een all-tee wedstrijd over 9 holes met allerlei “bijzondere verrichtingen” verdeeld over de 2 lussen. Aansluitend is er een wedstrijd tussen heren 1 uit 2004 en Heren 1 van 2021, die we natuurlijk met z’n allen gaan aanmoedigen. De mannen zijn al in training! Na afloop een leuke borrel en feestje om gezellig na te praten. Nadere details volgen. Inschrijving mogelijk vanaf 19 mei via e-golf. Wees er snel bij, want dit wil je echt niet missen!

Race to Houtrak 2021 (clubkampioenschap Stableford)
Naast de Clubkampioenschappen Matchplay en Strokeplay, zonder handicapverrekening en dus weggelegd voor de betere golfers van Houtrak, zal ook weer in 2021 een Race to Houtrak worden gespeeld. Dit clubkampioenschap stableford gaat over een aantal qualifying wedstrijden die in het reglement zijn vermeld. De finale wordt gespeeld op zondag 17 oktober. Zie hier het reglement welke wedstrijden ervoor in aanmerking komen. Op de website is onder competities te zien waar je staat in het klassement (ook al zijn slechts drie wedstrijden hiervoor gespeeld).
 
Lustrum Golfclub Houtrakladder een groot succes!
De Ladder, die eind maart is gestart en te vinden is op Clubladder.nl, is een groot succes! Inmiddels doen 106 leden van Houtrak hieraan mee en inschrijven kan nog steeds, ook al zitten we inmiddels in ronde 3 (van de 14). 

2 juni 2021: Old Grand Dad


Op woensdag 2 juni 2021 zal de Old Grand Dad wedstrijd op GC Houtrak gehouden worden. De start van deze stableford wedstrijd is om 09.28 uur. De nummers 1 tot en met 5 kunnen meedoen aan de regio finale die op 15 juli 2021 op GC Haarlemmermeersche gehouden zal worden. De landelijke finale is op 25 augustus 2021 op GC Crossmore.

Alle opa’s van Houtrak kunnen meedoen aan deze wedstrijd, maar alleen opa’s die donateur zijn kunnen meedoen met de regio en landelijke finales. Bent u nog geen donateur, word dat dan nu, kijk op: www.oldgranddad.nl/aanmelden/als-grootvader-donateur

Van de damescommissie

Edwin met pensioen
Donderdag 22 april hebben wij afscheid genomen van Edwin, caddiemaster van Houtrak. Eigenlijk was hij “onze” caddiemaster omdat hij er 18 jaar lang altijd op de donderdag voor ons was. Alle dames die op deze dag speelden, hadden voor hem een bloem meegebracht en bij hem op de balie in een grote vaas gezet. Aan het eind van de damesdag werd hij op het terras, omringd door “zijn” dames, toegesproken en is een cadeau overhandigd.  Wij wensen hem en zijn familie een heel fijne vrije tijd toe!
 
Domestic wedstrijden
In deze coronatijd is het nog steeds lastig om een programma vooruit te plannen. De afgelopen maand april hebben wij 5 domestic wedstrijden georganiseerd, met elke keer weer een andere spelvorm. Er kon voor 18 holes ingeschreven worden of voor 9 holes. Het was een succes, temeer omdat er zovelen van ons kwamen, elke keer tegen de 50 deelnemers! Voor de 9 holes wedstrijd was er ook toenemende belangstelling. Op 22 april zelfs 20 deelnemers!
 
Maandbeker

Vanaf de maand mei gaan we weer qualifying wedstrijden spelen, met elke maand de zogenaamde maandbeker wedstrijd. In oktober is de finale van deze maandbekerwedstrijden.
 
Wij kijken uit naar een mooi golfseizoen met steeds meer versoepelingen van de coronamaatregelingen. Want…… oh wat verlangen wij naar de opening van het clubhuis en het terras!!

Nieuws over de baan

Beregening
De nieuwe buizen liggen allemaal onder de grond en de periode van het proefdraaien is begonnen. De waterleiding wordt opengezet en hole voor hole wordt bekeken of de aansluitingen goed zijn. Rondom de green is de hele beregening vernieuwd, bij de tees zal dit later gebeuren. Daar wordt het nieuwe systeem aangesloten op het oude en wacht een spannend moment of deze met de verhoogde waterdruk zal doen wat ervan verwacht wordt. De sleuven rondom de greens en langs de fairways worden afgevlakt en ingezaaid. Het is belangrijk er niet op te lopen, zodat het gras kan groeien. De nog openliggende kuilen met apparatuur worden, als alles klaar is, afgesloten met een put.

Paden
De renovatie van de paden begint al aardig op te schieten. Er is zo’n 60% klaar en de rest wacht nog op het afmaken van de beregening. Er moet nog met zwaar materiaal door de baan gereden worden en daarbij kan een pad gemakkelijk beschadigen. Deze klus wordt dus later afgemaakt.

Bezanden
De baan is eind april weer bezand. Dit gebeurt om de zware klei te mengen met zand om zodoende het water gemakkelijker weg te laten zakken. Ook de wormen zijn minder gesteld op zand in de grond.

Conisch pennen prikken
Vanaf begin mei wordt, afhankelijk van het weer, 2 hectare fairway op een aantal holes geprikt met conische pennen. Daarbij wordt zand in de bodem gebracht om zodoende de waterdoorlatendheid te verbeteren. Dit gebeurt op kwetsbare plekken die tijdens de winterperiode erg nat zijn. Verder worden alle fairways geprikt met dunne pennen. Tijdens deze werkzaamheden kunnen holes tijdelijk gesloten zijn.

Robotmaaier
Het is een raar gezicht om een maaimachine zonder greenkeeper te zien rijden, maar het is toch echt het geval! Deze onbemande maaier die GPS gestuurd is, kan volkomen zelfstandig fairways maaien en bovendien ook van de ene hole naar de andere rijden. De machine wordt eerst door een greenkeeper ingelezen, zodat hij de maaipatronen op exact dezelfde manier uitvoert als de greenkeeper dat doet. Ook worden routes tussen de holes vastgelegd en kan hij op afstand bestuurd worden. Als er een obstakel is stopt het apparaat vanzelf. Na een paar minuten start hij weer. De maaier ‘ziet’ ook onze golfbal en geeft deze een zetje! Zie regels ReHaCo hieronder voor wat je dan moet doen. Probeer nooit een bal voor de machine weg te halen. Veiligheid is belangrijk! Blijf op minimaal 10 meter afstand van de maaier. Als de maaimachine een noodstop moeten maken, is er een greenkeeper voor nodig om hem weer te laten rijden. Er zit achter op de machine een noodknop voor het geval dat nodig is. Als de maaier over een pad rijdt waar tassen staan, vragen we u deze aan de kant te zetten, zodat hij vrije doorgang heeft. Het grote voordeel van de robotmaaier is dat we gewoon door kunnen spelen, ook al is de robotmaaier in zicht. Hij is rondom beveiligd en kan wat hebben. Wegens de drukte op de baan is het voor de greenkeepers bijna niet meer mogelijk te maaien met bemanning. Er moet voortdurend gewacht worden tot spelers hebben geslagen. Er is overigens wel altijd een greenkeeper in de buurt die op dat moment de rough maait.

Kijk filmpje

De baancommissie

Robotmaaier: "Ik maai voor u…  …geeft u mij de ruimte?”

Hoe gaan we met de robotmaaier om:

 • Houd afstand! Minimaal 10 meter 
 • Haal de bal niet vlak voor de machine weg, de machine zal deze wegtikken, waarna de bal zonder strafslag geplaatst mag worden op de plek waar de bal voor het zetje stillag
 • Zet tassen en buggy’s niet in de maaibaan van de machine (lange banen in lengterichting van de fairway)
 • De machine maakt gebruik van wandelpaden, stap opzij om de machine de ruimte te geven
 • De machine is uitgerust met diverse sensoren en veiligheidssystemen. Hij zal automatisch stoppen als er golfers of tassen op zijn weg komen. Na enkele minuten herstart de machine zichzelf weer.
 • Achter op de machine zit een NOODKNOP. Wanneer deze wordt ingedrukt gaat de motor onmiddellijk uit. Gebruik deze alleen in echte noodgevallen.

Nieuws van de ReHaCo

Wedstrijden over 15 holes
De diverse Zomeravondcompetities zijn dit jaar vroeger gestart. Vanwege invallende duisternis kunnen de late flights geen 18 holes lopen, vandaar dat deze wedstrijden vooralsnog over 15 holes worden gespeeld. - Bij het invullen van de scorekaart dienen de laatste drie holes blanco te worden gelaten, daar deze anders voor de handicapberekening als een netto-double bogey worden verwerkt (i.c. geen stablefordpunten).

Allowances
Alle handicaps zijn sinds maart gebaseerd op het WHS (Wereld Handicap Systeem). Hoge handicaps zijn bij de transitie vanuit het EGA-handicapsysteem met gemiddeld ongeveer 10 % omhooggegaan; lage handicaps vaak gelijk gebleven of zelfs gedaald. 

Een dringend advies vanuit dit WHS is om bij strokeplay- en stablefordwedstrijden de baanhandicap (is aantal slagen vanaf een bepaalde tee) met 5 % te verlagen; dit noemt men een “allowance” van 95 % en is bedoeld om hoge en lage handicappers gelijke kansen te geven. Voor één-op-één wedstrijden, zoals matchplay, is het advies een allowance van 100 % toe te passen. Voor clubwedstrijden met handicapverrekening zal dit advies op Houtrak worden gevolgd. Voor verreweg de meeste spelers betekent dit een Playing Handicap die 1 á 2 slagen lager zal liggen. Voor handicapdoeleinden wordt met de baanhandicap gerekend, dus noteer wel de gemaakte slechte score op de hole(s) waar een slag ontbreekt.

WHS-handicap 
De te hoge scores als gevolg van het noteren van nul-scores bij de wedstrijden over 15 holes zijn inmiddels allemaal gecorrigeerd. De meeste handicaps zijn nu wel op orde, al zijn er nog steeds wel leden met dubbele kaarten in hun bestand. Wanneer we die tegenkomen worden deze verwijderd, hetgeen tot kleine correcties in de handicap kan leiden. Een overzicht van de scores is na inloggen te vinden onder “mijn Profiel” bij “WHS-index”. Wanneer je daar kaarten met eenzelfde datum aantreft dit graag even doorgeven aan de ReHaCo@houtrak.nl. 

Homecourse
Een aantal van onze leden is lid bij meerdere verenigingen. Zeker onder het WHS is het van groot belang dat de homecourse bij alle betrokken partijen goed staat geregistreerd. In de overgangssituatie hebben we gezien dat dit niet in altijd het geval is. Mocht je van twee verenigingen lid zijn, controleer dan of je niet bij beide verenigingen als homecourse-lid geregistreerd staat. Indien dat het geval is, of als je in de toekomst van homecourse wilt wisselen, stuur dan een email met vermelding van de gewenste homecourse naar beide secretariaten, bij voorkeur met vermelding van een of beide NGF-nummers (te vinden op de digitale handicappassen) en een datum waarop deze wijziging in gaat.
 
Als Regel- en Handicapcommissie kunnen we je veel makkelijker helpen met wedstrijden en handicapregistraties indien je Houtrak als jouw homecourse hebt; de keuze is echter aan de speler zelf.

Robotmaaier 
Zoals elders in deze nieuwsbrief vermeld, rijdt er momenteel een onbemande maaier over de fairways. Regeltechnisch heeft dit weinig impact; het is een “invloed vanbuitenaf” (voorheen “outside agency”), dus wanneer deze maaier onbedoeld wordt geraakt moet de bal gewoon gespeeld worden zoals deze ligt. Als de bal onverhoopt toch een zetje krijgt van de maaier dient deze te worden teruggeplaatst op de plek waar de bal voor het zetje stillag. Mocht de bal op de maaier terecht komen of erin blijven steken en daarmee een lift krijgt (richting green maar ook richting tee), dan dient een bal gedropt te worden op de plaats waar de gespeelde bal door de maaier werd meegenomen.

Nieuws van Jeco


Vrijdag 23 april hebben we onze eerste zomeravondcompetitie gespeeld en we hadden volle bak, 27 deelnemers! Ongelooflijk leuk. Maxime Spijker ging won de 9 holes wedstrijd en Tristan Hurd werd eerste bij de 6 holes competitie. Uiteraard hopen we dat iedereen de volgende keer weer meedoet!

Welkom nieuwe leden

Namens alle leden van Houtrak hebben wij in april de volgende nieuwe leden welkom geheten:

Benjamin Hehenkamp
Floris Kuiper
David Pethick
Ivar Beukeboom
Max Vergnes
Freek Martens
Mark Feighery
Jeroen van Leeuwen
Casper Coerkamp
Manon de Voort
Mark Norris
Gunnar Janse de Jonge
Leon Hemminga
Leopald Sala

Wij wensen jullie een hele fijne en sportieve tijd toe bij Houtrak!

Nieuws van de shop


Naast polo's, truien en ballen nu ook pitchforken, hatclips en de aquabrush met het jubileumlogo verkrijgbaar in de shop.
Handdoekjes komen binnenkort binnen...

Copyright (C) 2021 Golfclub Houtrak. U ontvangt deze mail omdat u lid bent van GC Houtrak. Uitschrijven voor de nieuwsbrief kan via MijnHoutrak.