Nieuwsbrief Houtrak februari 2021

Kunt u de nieuwsbrief niet lezen, bekijk dan de online versie

Van het bestuur

  • Gelukkig, we kunnen nog steeds golfen, maar hopelijk zijn de beperkingen binnenkort niet meer nodig! We hadden ons de start van ons 25-jarig lustrumjaar heel anders voorgesteld. Maar het geeft toch een warm clubgevoel als je in de eerste jubileum-nieuwsbrief de mooie film van ons lid Han Vallenduuk over de eerste 10 jaar Houtrak bekijkt! Natuurlijk een bron van herkenning voor de leden van het eerste uur, maar zeker ook leuk voor de nieuwere leden om te zien hoe onze baan er 25 jaar geleden uitzag! Klik hier om deze film te zien.
  • Ter gelegenheid van dit 25-jarig jubileum komt Bistro Houtrak met een speciaal € 25,- drie gangen menu, deze maand af te halen op 12, 13 en 14 februari. Wat zou het toch een mooie ondersteuning voor Frank, Ruud en hun team zijn als heel veel leden hier gebruik van maken! Klik hier voor het menu en het bestelformulier.
  • De notulen van ALV van 5 november 2021 zijn gereed. U kunt hier klikken om deze te lezen, maar u moet hiervoor wel eerst inloggen.

Wijziging boeken starttijden en baanstatus

  • Misschien heeft u het al gezien, maar sinds kort kunt u online zowel de eerste (het buiten circuit) als de tweede negen holes (binnen) boeken. Klik hiervoor als u op de reserveringspagina bent rechts op het balkje naast de datum. De huidige beperking van alleen 9 holes boeken blijft in ieder geval zolang alleen maar 2- ballen zijn toegestaan. Mocht er plek zijn om na 9 holes nog door te lopen, dan is dat toegestaan, echter spelers met een starttijd op die betreffende hole hebben dan wel altijd voorrang!
  • Vanaf deze week wordt op de homepage de baanstatus aangepast. Het wordt, niet alleen beter leesbaar, maar u kunt ook ’s morgens vroeger dan op dit moment de baanstatus zien. Dit komt doordat de greenkeeper, die de baan keurt, voortaan al direct via zijn mobiele telefoon de actuele status op de site kan aanpassen. Dit betekent wel dat het bandje dat u kon bellen over de baanstatus komt te vervallen.

Ontwikkeling ledenaantallen

De ledenaanwas over 2020 is nu definitief en we maken een ongekende groei door! Ook andere clubs kennen stijgingen vanwege de Corona pandemie, omdat golf één van de weinig toegestane sporten is. In totaal kreeg Houtrak in 2020 167 nieuwe leden, waarvan 122 van 26 jaar en ouder en 45 leden t/m 25 jaar.
Het aantal opzeggingen in 2020: 65 leden, in lijn met andere jaren, waarvan 41 26+ en 24 leden t/m 25 jaar.  
Dit resulteert dus per saldo in een groei met 102 leden, waarvan 81 26+ en 21 leden t/m 25 jaar

Wat verder gezond is voor de vereniging, is dat de gemiddelde leeftijd van de nieuwe leden (26+) 42 jaar is, terwijl die van de opzeggers 57 jaar bedraagt. Een behoorlijke verjonging dus! In totaal hadden we per 1 januari 2021 929 leden, alle lidmaatschapsvormen inbegrepen. Dit is mooi, maar om op langere termijn financieel gezond te blijven is een verdere groei wel noodzakelijk.

Nieuws over de baan

 

 

 

 

(De markeringen op de foto geven aan dat hier een koppelstuk van de beregening zit).

 

 


Beregening

Dat er iets te gebeuren staat bij Houtrak is wel duidelijk als je het parkeerterrein komt oprijden. Grote rollen met dikke slangen en een container waar “Beregening” op staat roepen toch wat vragen op. Dit alles heeft te maken met de renovatie van de beregeningsbuizen. Beregening zorgt ervoor dat de tees en greens beregend kunnen worden. De komende weken wordt gewerkt om dit systeem, nu 25 jaar oud! te vervangen. Er worden geulen gegraven in de rough om de 10 kilometer lange buizen te vervangen, koppelingen te vernieuwen en nieuwe sproeiers te plaatsen. De oude sproeiers die op de tees geplaatst waren, sproeiden vanaf de tee ruim om zich heen, waardoor veel water naast de tee terecht kwam. De nieuwe sproeiers die rondom de tees geplaatst worden zijn op afstand te besturen en heel precies af te stellen, zodat het water komt waar het nodig is.

Er liggen twee soorten buizen in de baan. De beregening, die zorgt dat de tees en de greens voldoende water krijgen en drainagebuizen, die zorgen dat het overtollige regenwater wordt afgevoerd. De drainagebuizen worden met regelmaat doorgespoten, want een verstopping geeft natuurlijk problemen.
Er zijn veel mankementen aan het huidige beregeningssysteem. Het is aan vervanging toe vanwege de vele lekkages die optreden en daarom veel mankracht vragen om ze telkens weer te repareren. Het lijkt op dweilen met de kraan open. Tijdens de werkzaamheden kan, voor de veiligheid van de werkers, een hole gesloten worden. Dit zal altijd aangegeven worden op de website en op de hole zelf! De gegraven geulen worden wel elke dag direct dicht gemaakt zodat u er zo weinig mogelijk last van heeft. Het lijkt soms of we ook een probleem hebben met de drainagebuizen, omdat de baan op sommige plaatsen heel nat is. Gelukkig is dat niet het geval. De 27 kilometer lange drainagebuizen zijn nog in prima conditie. Het probleem van de natheid zit in het inklinken van de baan. De klei vervet en laat daardoor slecht water door. Door middel van conisch prikken en de gaten te vullen met zand wordt dit probleem verholpen. Helaas is dit een meerjarig proces, maar er wordt hard aan gewerkt. De resultaten zijn al op diverse plekken te zien.

Snoeien
De winterperiode is bij uitstek geschikt om bomen te snoeien en te kappen. Houtrak heeft nogal wat bomen en bosvakken die onderhoud nodig hebben. De vrijwilligers zorgen ervoor dat een strook van 5 meter bos vrijgehouden wordt, maar het grote werk moet, ook voor de veiligheid, door professionals gebeuren. Dit werk kan in de wintermaanden gebeuren tot 15 maart. Daarna is het verboden, omdat de vogels dan gaan nestelen. Het is belangrijk voor de fairways, de tees en greens dat er veel licht en lucht is. Het gras kan beter groeien en de holes zijn na de regen eerder droog. Er zijn twee soorten bomen: de “blijvers" en de “wijkers”. De benaming spreekt al voor zich. De blijvers moeten blijven en de wijkers hebben hun werk gedaan om hun omgeving snel bosrijk te maken. Zij worden gekapt en daardoor kunnen de blijvers de ruimte innemen en doorgroeien. Er is een bomenplan, waarbij elke boom in kaart is gebracht en een nummer heeft gekregen. Zo is er goed zicht op hoe het snoei- en kapwerk moet gebeuren. De restanten hout blijven na het werk nog wel even liggen. Het is niet mogelijk om in de winter met zwaar materiaal de baan in te gaan om het hout af te voeren. Zodra de omstandigheden het toelaten zal dit gaan gebeuren.

Circuits
We hebben bij Houtrak de mogelijkheid om in twee circuits te spelen. In de zomer is dat Noord/Zuid en tijdens de wintermaanden spelen we het Buiten/Binnen circuit. Bij Buiten/Binnen lopen we de negen holes die aan de buitenkant van de baan liggen en daarna de stervomige holes aan de binnenkant. Dit doen we vier maanden en altijd in de winter. Er zijn golfers die vinden dat je bij het buitencircuit vaak wind tegen hebt. Het is meer open dan het Binnen circuit het geval is waar we tussen de bomen lopen. Om eens uit te proberen hoe het is om Buiten/Binnen tijdens de zomermaanden te spelen, gaan we per 1 maart niet terug naar het Noord/Zuid circuit, maar blijven we Buiten/Binnen spelen. We zijn benieuwd naar de ervaringen!

Zes holes
Het is toch heel fijn als je tijdens de lockdown naar buiten kan en de golfbaan open is! Afgelopen week hing het er om! De baan zou vanwege de conditie van een aantal holes gesloten moeten worden. Dat is als het zonnetje schijnt een hard gelag. Gelukkig bedacht onze hoofdgreenkeeper André een mooie oplossing. Er waren twee keer zes holes toch bespeelbaar en die werden opengesteld. Het is even zoeken als je van hole 5 naar hole 12 moet lopen, maar je leert de baan op een andere manier kennen.

De baancommissie

Uitbreiding lockerruimte

 

De lockerruimte is met maar liefst 92 lockers uitgebreid. Daarmee kunnen we de wachtlijst voor een locker flink opschonen! In totaal hebben we nu 254 lockers! En wat fantastisch dat de uitbreiding van de lockerruimte “gewoon” door vrijwilligers is gedaan, die daar echt heel wat vrije uurtjes in hebben gestoken. Veel dank hiervoor aan Jan Zaal, Herman Bakker, Ton Kuylenburg, Robin van der Heijden, Han en Tabe Mars en Cees van der Baan.

Welkom nieuwe leden

Namens alle leden van Houtrak hebben wij in december en januari de volgende nieuwe leden welkom geheten:

Floor Smink
Tiberon Kuiper
Solinne Kuiper
Stefano di Martino
Ron Meijer
Daniel Blokmaker
Bart Wilting
Michiel Povel
Ingmar Haasdijk
Jasper Berkenbosch
Bas van Heeswijk
Victor Masip Noguera
David Le Roux
Marco Beumer
André van Maris
Hans Nelissen
Luuk van Dijk
Joost Nelissen
Hans van Heeswijk
Duco Keuning
Lucas Boreel
Rogier Wisbrun
Maurits Cronheim
Yvonne Cottaar-van Leeuwarden (terug van weggeweest)
Marijke Seesink (terug van weggeweest)
Olivier Westerink
Tijn Lissone
Huib Wesselman van Helmond
Jan Stoop

 

 

Justus Kreikamp
Ids Eleveld
Pepijn van Plateringen
Felix de Groene
Lucas Mooij
Anneke Verkade (terug van weggeweest)
Jeroen Perdok
Philip Perdok
Nick Urbanus
Olivier Sulzer
Hugo Wolfert
Simon Heerschop
Naut Goosen
Casper Ezechiels
Annemijn Ezechiels
Marjolijn Soer
Albert de Vries (terug van weggeweest)
Marlies de Vries- Hout (terug van weggeweest)
Sil Hoeve
Rob Kooper
Bart Steutel
Matthijs den Boer
Kevin Dobbins
Lee Garside
Max de Graaff
Britt van Leeuwen
Pelle Clement
Stan van Marle
Calvin van der Hoek
Niek de Jong

Wij wensen jullie een hele fijne en sportieve tijd toe bij Houtrak!

Uw foto in de ledenlijst

Kent u dat, u wilt graag even een gezicht zien bij een ander lid van Houtrak? Daarom is het mogelijk om zelf een profielfoto te uploaden via de website. Als iedereen dat nu doet…. Je logt in, gaat naar “Mijn profiel” en klikt op mijn gegevens wijzigen. Dan kun je een profielfoto uploaden via het groene knopje in het grijze foto vak. Niet vergeten in de foto op het knopje bijsnijden/opslaan te drukken. Gelukkig hebben al meerdere leden hun foto in de ledenlijst gezet!

Interessante filmpjes van de NGF

De NGF heeft een aantal filmpjes gemaakt over baanonderhoud, bewerkingen, nut en noodzaak van wintergreens etc. Best interessant om eens te bekijken!

- Pitchmarks repareren: waarom en hoe?
- Greenkeeping is meer dan grasmaaien!
- Greens en stimp: sneller is niet beter!
- Wijs omgaan met water op golfbanen
- De waarde van golfbanen voor de samenleving

Ook interessant is het filmpje van de NGF over het nieuwe Wereld Handicap Systeem. Klik op deze link om te kijken.

Nieuw in de shop

De nieuwe Ping G425 en Taylor Made SIM2 zijn gearriveerd in de shop en kunnen uitgeprobeerd worden. Dit kan helaas alleen (nog even) op afspraak. U kunt ons bereiken via e-mail of whatsapp. Wij staan natuurlijk ook voor andere bestellingen of voor alle andere vragen voor u klaar!
E-mail: houtrakgolfshop63@gmail.com
Tel: 06-53785262 (Keith)

 

 

Copyright (C) 2021 Golfclub Houtrak. U ontvangt deze mail omdat u lid bent van GC Houtrak. Uitschrijven voor de nieuwsbrief kan via MijnHoutrak.