Nieuws over de baan
(De markeringen op de foto geven aan dat hier een koppelstuk van de beregening zit).
Beregening
Dat er iets te gebeuren staat bij Houtrak is wel duidelijk als je het parkeerterrein komt oprijden. Grote rollen met dikke slangen en een container waar “Beregening” op staat roepen toch wat vragen op. Dit alles heeft te maken met de renovatie van de beregeningsbuizen. Beregening zorgt ervoor dat de tees en greens beregend kunnen worden. De komende weken wordt gewerkt om dit systeem, nu 25 jaar oud! te vervangen. Er worden geulen gegraven in de rough om de 10 kilometer lange buizen te vervangen, koppelingen te vernieuwen en nieuwe sproeiers te plaatsen. De oude sproeiers die op de tees geplaatst waren, sproeiden vanaf de tee ruim om zich heen, waardoor veel water naast de tee terecht kwam. De nieuwe sproeiers die rondom de tees geplaatst worden zijn op afstand te besturen en heel precies af te stellen, zodat het water komt waar het nodig is.
Er liggen twee soorten buizen in de baan. De beregening, die zorgt dat de tees en de greens voldoende water krijgen en drainagebuizen, die zorgen dat het overtollige regenwater wordt afgevoerd. De drainagebuizen worden met regelmaat doorgespoten, want een verstopping geeft natuurlijk problemen.
Er zijn veel mankementen aan het huidige beregeningssysteem. Het is aan vervanging toe vanwege de vele lekkages die optreden en daarom veel mankracht vragen om ze telkens weer te repareren. Het lijkt op dweilen met de kraan open. Tijdens de werkzaamheden kan, voor de veiligheid van de werkers, een hole gesloten worden. Dit zal altijd aangegeven worden op de website en op de hole zelf! De gegraven geulen worden wel elke dag direct dicht gemaakt zodat u er zo weinig mogelijk last van heeft. Het lijkt soms of we ook een probleem hebben met de drainagebuizen, omdat de baan op sommige plaatsen heel nat is. Gelukkig is dat niet het geval. De 27 kilometer lange drainagebuizen zijn nog in prima conditie. Het probleem van de natheid zit in het inklinken van de baan. De klei vervet en laat daardoor slecht water door. Door middel van conisch prikken en de gaten te vullen met zand wordt dit probleem verholpen. Helaas is dit een meerjarig proces, maar er wordt hard aan gewerkt. De resultaten zijn al op diverse plekken te zien.
Snoeien
De winterperiode is bij uitstek geschikt om bomen te snoeien en te kappen. Houtrak heeft nogal wat bomen en bosvakken die onderhoud nodig hebben. De vrijwilligers zorgen ervoor dat een strook van 5 meter bos vrijgehouden wordt, maar het grote werk moet, ook voor de veiligheid, door professionals gebeuren. Dit werk kan in de wintermaanden gebeuren tot 15 maart. Daarna is het verboden, omdat de vogels dan gaan nestelen. Het is belangrijk voor de fairways, de tees en greens dat er veel licht en lucht is. Het gras kan beter groeien en de holes zijn na de regen eerder droog. Er zijn twee soorten bomen: de “blijvers" en de “wijkers”. De benaming spreekt al voor zich. De blijvers moeten blijven en de wijkers hebben hun werk gedaan om hun omgeving snel bosrijk te maken. Zij worden gekapt en daardoor kunnen de blijvers de ruimte innemen en doorgroeien. Er is een bomenplan, waarbij elke boom in kaart is gebracht en een nummer heeft gekregen. Zo is er goed zicht op hoe het snoei- en kapwerk moet gebeuren. De restanten hout blijven na het werk nog wel even liggen. Het is niet mogelijk om in de winter met zwaar materiaal de baan in te gaan om het hout af te voeren. Zodra de omstandigheden het toelaten zal dit gaan gebeuren.
Circuits
We hebben bij Houtrak de mogelijkheid om in twee circuits te spelen. In de zomer is dat Noord/Zuid en tijdens de wintermaanden spelen we het Buiten/Binnen circuit. Bij Buiten/Binnen lopen we de negen holes die aan de buitenkant van de baan liggen en daarna de stervomige holes aan de binnenkant. Dit doen we vier maanden en altijd in de winter. Er zijn golfers die vinden dat je bij het buitencircuit vaak wind tegen hebt. Het is meer open dan het Binnen circuit het geval is waar we tussen de bomen lopen. Om eens uit te proberen hoe het is om Buiten/Binnen tijdens de zomermaanden te spelen, gaan we per 1 maart niet terug naar het Noord/Zuid circuit, maar blijven we Buiten/Binnen spelen. We zijn benieuwd naar de ervaringen!
Zes holes
Het is toch heel fijn als je tijdens de lockdown naar buiten kan en de golfbaan open is! Afgelopen week hing het er om! De baan zou vanwege de conditie van een aantal holes gesloten moeten worden. Dat is als het zonnetje schijnt een hard gelag. Gelukkig bedacht onze hoofdgreenkeeper André een mooie oplossing. Er waren twee keer zes holes toch bespeelbaar en die werden opengesteld. Het is even zoeken als je van hole 5 naar hole 12 moet lopen, maar je leert de baan op een andere manier kennen.
De baancommissie
|