Nieuws & evenementen

Het laatste clubnieuws vindt u hier

Laatste nieuws

De geschiedenis

Nieuwsbrief archief

Verslag “wie schrijft die blijft” wedstrijd 24 september 2020

De sponsorwedstrijd van Jeanne Rijks werd al twee keer afgeblazen, maar op 24 september was het weer de damesdag goed gezind en kon de wedstrijd doorgaan. Bij binnenkomst troffen de dames een mooi aangeklede tafel aan

.

9 dames deden mee met de 9 holes wedstrijd en 25 dames met de 18 holes wedstrijd. De wedstrijd was een blind eclectic wedstrijd en in de baan kwamen de dames boeken als verrassing tegen. Ze kregen daartoe een centimeter mee.

 

 

 

 

 

Nadat alle deelnemers na binnenkomst de door Jeanne uitgekozen holes hadden geteld vond de prijsuitreiking plaats. Voor iedereen had zij een prijs: een setje met boekjes uit de Literaire Juweeltjes Reeks.

Bij de 9-holes wedstrijd won Marijke Dingemans de eerste prijs, een bord “Proeven van Kunst” uit het inmiddels niet meer bestaande Boekenhotel Doldersum. Diny Moos en Carla Stoltenborg met hetzelfde aantal punten wonnen de tweede prijs met een BoekenBon. Op hole 8 lag Lida Koster het dichtst bij de stapel boeken (22 m) en won een fles wijn. Onder de overige deelnemers werd nog een bord verloot. Trudie Remstedt ging daarmee naar huis.

Bij de 18-holes wedstrijd moesten de dames niet alleen op hole 8 maar ook op hole 14 het dichtst bij de Boeken komen. Hetty Heeres lukte dat op hole 8 (4,5 cm) en Anneke Lokhorst op hole 14 (3 m). Zij ontvingen een fles wijn.

Monique Thijssen en Margriet Versluis wonnen de eerste prijs met eenzelfde aantal punten en wonnen daarmee een bord vergezeld van een BoekenBon. Kriny Hennis won de tweede prijs met eveneens een bord. Ook onder de overige deelnemers aan deze wedstrijd werden nog eens drie borden verloot. Lonneke van Oeveren, Tracy Norrris en Eveline van Ditzhuijzen waren de gelukkigen.

Birdies waren er voor Joke van Dam (hole 2) en Désirée Schregel (hole 7). Zij ontvingen een birdies zakje met inhoud.

Na afloop bleven nog diverse dames gezellig bij elkaar. Jeanne nogmaals bedankt voor de mooi aangeklede dag met originele prijzen.

 

Carl Waldron kampioen bij Super Senioren

Op 15 september vond het Nationaal Strokeplay kampioenschap Super Senioren dames en heren plaats op golfbaan Links Valley in Ermelo. Carl Waldron is hierbij 1e geworden met een ronde van 71 (1 over par). Van harte gefeliciteerd Carl!

Keuring van hole 13 en 18 door de fa. De Ridder op donderdag 25 juni 2020.

Het werk aan een golfbaan wordt door de leden vanzelfsprekend beoordeeld door wat er zichtbaar is. Voor een greenkeeper is het ook van belang wat er onder het groene gras zit en wat daar gebeurt. Daarom keurt de fa. de Ridder, die voor ons het onderhoud doet, op gezette tijden een aantal holes aan de hand van een kwaliteitslijst die gemaakt is door o.a. de NGF. Twee leden van de baancommissie doen mee aan deze beoordeling. Op een later moment wordt deze kwaliteitsbeoordeling ook weer gecheckt door een onpartijdig bedrijf. Komt die beoordeling overeen met wat de Ridder er zelf van vindt?

Als eerste is hole 18 aan de beurt. Van tee tot green worden de verschillende punten die genoemd worden in het boek Kwaliteit golfbanen doorgenomen en beoordeeld. De scores worden na overleg met André, onze hoofdgreenkeper en dhr. de Vries van de fa. de Ridder, genoteerd.  Het is een momentopname, zodat er op een later moment gekeken kan worden of er veranderingen zijn waar te nemen.
Op de TEE  wordt gekeken naar divots, maaipatronen, overgang graslengtes, positie teemarkers, grasdichtheid, mossen, onkruiden, ziektes, gras- en bladafval, graslengte rondom sproeiers en de TEE- oploop.
De fairway en de rough worden op een soortgelijke manier beoordeeld.
Op de green komt daar nog bij dat er getest wordt hoe hard de inslag van de golfbal is, dit met een apparaat waar met kracht een golfbal op de grond ketst.

Ook wordt gemeten hoe eerlijk de bal rolt, is de green “true”. Rollen alle ballen op een bepaald stukje green op dezelfde manier!

Tien ballen moeten achter elkaar, zonder afwijking, in de hole rollen.
Negen van de tien gaan er in. De bloempjes van het straatgras veroorzaken een kleine afwijking.

Natuurlijk wordt met de stimpmeter de snelheid van de green gemeten.  De stimp is op dit moment 9!

Ook wordt er een monster genomen van de ondergrond.
De bovenkant van de green is mooi groen en de ballen rollen goed, maar de grote vraag voor de greenkeeper is, wat zit er onder de grond.

Het eerste monster laat goede donkere kleuren zien, maar ook een enorme laag vilt. Dit is niet goed voor een green, want dit vilt houdt alle vocht vast en de laag eronder is droog. Ook is het voor graswortels heel moeilijk om door deze laag heen te groeien. Dat gebeurt dus niet en het grondmonster breekt gemakkelijk in stukken uiteen.

Het tweede grondmonster is minder goed. Er is nog meer vilt te zien en de grondlaag eronder ruikt niet erg prettig. Ook de lengte van de graswortels wordt gemeten. Ze zijn hier aan de korte kant door de moeilijk doordringbare viltlaag.
Er zal enorm veel geprikt moeten worden om dit goed te krijgen. Een proces van jaren, volgens André.

Als laatste wordt het percentage grassoorten bekeken. Op dit moment bloeit het straatgras, waardoor de rol van de bal wordt beïnvloed. Er komt een vergrootglas aan te pas om de verschillende soorten gras te bestuderen en het percentage te bepalen.

Al met al een klusje van meer dan anderhalf uur voor de beoordeling van één hole!
Dan is hole 13 aan de beurt. Hetzelfde proces wordt doorlopen en genoteerd.
Op deze green is al een hele verbetering waar te nemen door het prikken en bezanden. De viltlaag is hier duidelijk dunner. De diepere lagen van het grondmonster zijn hier wel vochtig en ruiken ook nauwelijks muf. Een heel goed teken!  Ook het kappen van de bomen rondom de green heeft een positieve invloed op de grasgroei